מסתבר שבתוך הקיץ ההזוי והמזוויע הזה, נדרשת סדרת תחקירים עיתונאיים בערוץ 10 כדי להוציא אותי מהבונקר הקריר, לגרום לי לנער אבק מהמקלדת ולשקם את הריסות הבלוג. על מה אני מדבר? על סדרת התחקירים שהציג השבוע ערוץ 10 במהדורה המרכזית תחת הכותרת "העשב של השכן". סדרה שמתיימרת לחקור לעומק את שאלת הלגליזציה של קנאביס בישראל.
עכשיו, בואו נעזוב את התירוץ של קוצר זמן להצגת תחקיר מעמיק במהדורה מרכזית, או מגבלות תקציב. בבסיס כל עבודה עיתונאית עומד הצורך לבדוק עובדות, להצליב אותן ולנסות לאמת ככל הניתן, שכן עיתונאות אמורה לעסוק בעובדות ולא בדמגוגיה. למרבה הצער, התחקיר במגזין 10 הציג לכל היותר עיתונאות שטחית, לא מקצועית ובמקרה הרע, דמגוגיה שלבשה תחפושת של עיתונאות כדי לקדם אקטיביזם של לגליזציה. בואו נעבור על כמה מהטענות שהוצגו בסדרה כדי להדגים מדוע אני סבור כך:
1. בפרק הראשון, מוצגת עובדה לכאורה "שמרנית" הגורסת כי מיליון ישראלים השתמשו בקנאביס בשנה האחרונה וכי חצי מליון מעשנים באופן קבוע קנאביס להנאתם. אני שואל, מהיכן הנתון? האם מדובר בסקר האחרון של הלמ"ס? בדוח של המרכז הישראלי לסמים והתמכרויות? (אין כזה מרכז) בהערכות של הרשות למלחמה בסמים? (הן רחוקות מכך). לא. זו הערכת אצבע של פעילים למען לגליזציה המבוססת, נו….על הערכתם האישית. מקור אמין לתחקיר עיתונאי.
מדוע שימוש בנתון הזה מקומם? כי הוא משמש בסיס לטענות המשך על הקף שוק הקנאביס, על כדאיות הלגליזציה ולניגוח עלויות האכיפה ואף להצעות חוק פופוליסטיות. הנתון במידה רבה טאוטולוגי, שכן הוא מסתמך על דו"ח מכון ירושלים לשווקים (מרכז עם אוריינטציה אידאולוגית ליברטנית ברורה) דו"ח שלוקה בהמון בעיות, חלקן אני מפרט ולמצער הפך לבסיס "העובדתי" של רבות מהטענות שמוצגות ומשמשות מאז גם לנסיונות חקיקה. כדי לראות שהנתון מעוות, מספיק להסתכל על נתונים ממוצעים מהאיחוד האירופאי. אלו יחשפו את הבעייתיות שבשימוש בנתון כזה והנה ההסבר:
ראשית, במקומות בהם כן עורכים סקרי אוכולוסיה להערכת אחוזי נוכחות לא משתמשים בנתון אמורפי של "שימוש" אלא מחלקים זאת למספר רב של קטגוריות, כגון: התנסות בשימוש חד פעמי, שימוש בשנה האחרונה, שימוש בחודש האחרון, שימוש שבועי ושימוש קבוע, כאשר כאן הכוונה לצריכה של מעל לפעם בשבוע (מאלו ניתן להסיק על רמת התמכרות). האם מישהו משני צדדי הויכוח מסוגל להציג נתונים על כך? לא.
שנית, אם כל אחד עוסק בהערכה ושליפת נתונים מהאצבע, אז שלפחות יהיו נתונים פרופורציונלים. חצי מליון ישראלים בשימוש קבוע משמעו שמתוך אוכלוסיה בוגרת של כחמישה מליון ישראלים (נניח בגילאים 15-65) 10% צורכים קנאביס בכמות קבועה מדי שבוע, היינו לפחות 4-5 ג'ויינטים בשבוע, או כמו שזה הוצג במשתמע מהתכנית "שכטה מדי ערב". עכשיו אם נלך לסקר האחרון של המרכז האירופאי, שם בהשוואה לישראל המדיניות מקלה בהרבה, החברה ליברלית בהרבה והנגישות גבוהה יותר, נראה שהנתונים לשימוש קבוע רחוקים מכך. מה שאומר שאנחנו כנראה מאוד מיוחדים ברמת הצריכה. אם היו אומרים לי שמליון ישראלים התנסו בעישון מריחואנה בחייהם, הייתי עוד אומר ניחא, אבל לטעון ש- 10% ומעלה הם משתמשים קבועים? נתון הזוי ומופרך בהעדר תמיכה עובדתית.
2. התחקיר ממשיך ומציג עבור הצופה את הסיבה ההיסטורית, הלכאורה ידועה בעולם, מדוע קנאביס הפך ללא חוקי. ההסבר לטענת התחקיר, טמון "במזימת תעשיית הנייר והסיבים הסינטטיים אליה הצטרפו תעשיית האלכוהול והתרופות". היינו המניע הכלכלי הידוע של קבוצות חזקות (טיעון שעוד יחזור על עצמו בתחקיר). אז למה אני אומר שזה הסבר לכאורה? כי זה בולשיט.
כל מי שמכיר את ההיסטוריה של התפתחות מדניות הסמים יודע שהסיפור מורכב ועמוק מזה והסיבות האמיתיות נוגעות לתהליכים פוליטיים וחברתיים בארה"ב (כפי שהלינק מציג בתמצית) ובהמשך להתפתחויות בזירה הבין לאומית. אגב, אם כבר מבקשים להאשים מישהו בכך, אז לכו לטורקים, להם בשנות ה-50 היה אשם גדול יותר בהוצאת קנאביס אל מחוץ לחוק הבין לאומי. זה סיפור בפני עצמו, רק אל תאשימו אותי שהיחסים איתם מתדרדרים אף יותר אח"כ.
הסיפור על הארסט ומזימת המריחואנה עם אנסלינג'ר, היא למעשה עוד תאוריית קונספירציה אמריקאית, אותה המציא בחור בשם ג'ק הארר. הארר חיבר ספר המציג תאוריה על הקסם הנפלא והיתרונות האין סופיים של ההאמפ/קנאביס. הספר הפך לתנ"ך של תומכי הלגליזציה ולבסיס של אותה תאוריה קונספירטיבית מפורסמת, שעם הזמן הפכה למנטרה מושרשת, עד כדי כך שרבים כיום בציבור הרחב בארה"ב ובעולם, מאמינים בה כאמת מוגמרת. לא אחזור פה על כל התאוריה שדי תומצתה בתחקיר, אבל אנסה להראות מדוע ראוי להזהר מלהציג את הטענות שלה כעובדות מוגמרות.
אחת הביקורות המרכזיות, מטילה ספק בטענות בדבר עליונות ההאמפ כגידול חקלאי בעל תכונות על שאין לאף צמח אחר. הביקורת לא מטילה ספק בערכים החקלאיים שיש להאמפ, אבל הם לא שונים לטוב, או לרע, בהשוואה לגידולים בולטים אחרים כתירס, סוכר וכדומה. בקיצור, האמפ-קנאביס הוא רק עוד גידול חקלאי ולא תשובת הפלא לבעיות העולם. אגב זו לא הקונספירציה היחידה שיש סביב הקנאביס. קונספירציה אחרת מאשימה את יהודי ארה"ב ואת מאבקם בתנועה הנאצית בארה"ב בהוצאת הקנאביס מחוץ לחוק, אבל על כך יסופר בהזדמנות אחרת.
הנקודה העיקרית שרציתי להעלות היא, שהתחקיר הציג פולקלור עממי כעובדות המתיימרות להסביר לקהל הישראלי את האמת מאחורי הוצאת הקנאביס אל מחוץ לחוק. השאלה שצריכה להיות מופנית לכן היא, מה עומק התחקיר שנעשה והאם היה נכון שחדשות 10 יקחו טענות של תומכי הלגליזציה ויציגו אותן כעובדות מוגמרות.
3. הנה למשל עוד אזכורים קטנים ומקוממים שעלו בתוכנית. מקוממים כי הם מעידים על רמת התחקיר: וושינגטון אליה מתייחס הכתב ושבה הותר שימוש חוקי במריחואנה, היא מדינת וושינגטון, לא וושינגטון הבירה. מה עוד? כן…. ובכן אין 40 מדינות ששוקלות להתיר לגליזציה מלאה בארה"ב, אלא לכל היותר הערכות מדברות היום על 4 מדינות שעשויות להעמיד זאת למבחן בבחירות הבאות ועל עוד כ-20 בהן יש היום היתר לקנאביס רפואי בצורות שונות. עוד טיעון שמעיד על חוסר הבנת הכתב, או מי שייעץ לו: לא ה-FDA מסווג את סיכון הקנאביס בארה"ב, אלא ה-DEA אחראי לכך, כפי שהסברתי בפוסט בעבר. עובדות פשוטות, אבל מי בודק?
4. בפרק השני העוסק בהפללת המשתמשים, עולה הטענה הבאה: "יותר מ-20 אלף תיקים נפתחו רק בשנה האחרונה על שימוש בגראס". ובכן, יתכן בהחלט ונפתחו מעל 20 אלף תיקים, (23,312 לפי השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל ל-2013) הבעיה היא שמשטרת ישראל לא מסווגת התיקים לפי סוג סם, אלא לשתי עבירות: (1)שימוש בסמים (2) סחר ואחזקה שלא לשימוש עצמי. כיצד הסיק הכתב שכל 20 אלף התיקים שנפתחו הם בגין שימוש בגראס? אומנם אפשר להעריך בספקולציה חופשית שמאחר וקנאביס הוא הסם הנפוץ בארץ (שוב לפי איזה מידע?) אזי אחוז גבוה מהתיקים יהיה על שימוש בקנאביס, אבל האם לא ראוי לציין שזו ספקולציה שנועדה לקדם רעיון?
5. בפרק השלישי שעוסק בקנאביס הרפואי, מועלות עוד שתי טענות מרכזיות: הראשונה, שחברות התרופות אינן מפתחות את הקנאביס כתרופה, בגלל החשש לאינטרס הכלכלי שלהן. טענה שנייה שהושמעה, גורסת כי שימוש בקנאביס מפחית את הצריכה של תרופות אחרות במדינות בהן אושר שימוש בקנאביס רפואי. אני בעד קנאביס רפואי, אבל מה לעשות תרופה הוא לא. קראו לו בכל שם שתרצו, עשבי מרפא, מזור טבעי, תרופה טבעונית הומאופטית, אך תרופה במובן הקליני המדעי הוא לא. הסברתי מדוע כבר פה.
לכן הטענה שחברות התרופות לא רוצות להשקיע במחקר דווקא נכונה, אבל לא בגלל פחד מאובדן הכנסות, להפך. הסיבה היחידה שחברות תרופות לא נכנסות לעניין, נוגעת לכך שמחקר מסחרי בקנאביס אינו חוקי ויש איסור פדרלי בארה"ב (שמשליך על שאר העולם) המונע זאת. אם יש הסכמה כיום גם בקרב המתנגדים ללגליזציה מלאה, היא על כך שיש לשחרר את האיסור על מחקר, אבל זו כבר סוגיה אחרת, שממשל אובמה מתמודד עמה מול ה-DEA.
לגבי הטענה שמעלה הכתב, כי קנאביס הוא צמח ולכן לחברות התרופות אין אינטרס כלכלי, כי אינן יכולות לרשום פטנט, ובכן זו טענה מופרכת. שכן הפטנט אינו חייב להיות על הצמח עצמו, אלא יכול להיות על התהליך, או ההמצאה שמפיקה ממנו את התרופה, כמו למשל בסטיווקס. כך שטענת הפטנט לא מחזיקה מים. לכשישוחרר האיסור הפדרלי על מחקר ומימון מחקרים בקנאביס, אז יבואו הפטנטים ובתקווה, התרופות.
ביחס לטענה השנייה, זו שאומרת שקנאביס מפחית צריכה של תרופות אחרות, גם כאן ניזון הכתב מעיוות של דיווח על מחקר שנעשה דווקא במימון הממשל האמריקאי. למי שאין כוח לצלול למחקר עצמו, מוזמן לקרוא את הכתבה התמצית הזו, אשר מבהירה כי לא מדובר בהורדה של צריכת תרופות, אלא שבמדינות בהן יש היתר לשימוש בקנאביס רפואי, אחוזי התמותה ממנת יתר של אופיאטים נמוכה ב-25%, אך החוקרים עצמם מודים שהקשר אינו בהכרח מוכח ויתכנו סיבות נוספות להסבר הפערים, כמו רגולציה טובה יותר, או אפילו גורמים כהשכלה וידע.
אז כן, לסיכומו של עניין התחקיר הקפיץ ועצבן אותי. אני נגד הפללת משתמשים ואני חושב שראוי שישראל תנוע לעבר מדיניות דה-קרמנליזציה ואני אפילו סבור שראוי כי תשקול לאמץ מודלים מצומצים, כמו מועדוני הקנאביס בפורטוגל, או ספרד ובטח ובטח ראוי שתרחיב את הנגישות לקנאביס כמזור בעל תועלת רפואית. אבל זה חייב להעשות מתוך ידע ובסיס עובדות ובניית מדיניות סמים לאומית מלאה, כזאת שתתייחס ליתרונות ולחסרונות של התופעה, כמו כל תופעה ממכרת אחרת. כי אחרת אנחנו נשארים עם טיעונים פופוליסטיים אידאולוגיים שמעבר לדיון הציבורי, זולגים לנסיונות חקיקה דמגוגיים, קלושים וחסרי סיכוי ככל שיהיו.
על כן עד כמה שמבורך הרצון לדון בנושא ולקדם את המודעות הציבורית בו, לא זו הדרך. נכון, ראוי ורצוי לדבר ולראיין את תומכי הלגליזציה ולאפשר להם להשמיע את הטיעונים שלהם, אך אין משמעות הדבר שתחקיר עיתונאי צריך לקבל את הנתונים שצד זה מציג כעובדות גמורות מבלי לבדוק, מבלי לוודא, או לכל הפחות לבקש לראות על סמך מה נקבעו הנתונים. זו כבר עבודה עיתונאית רשלנית לכל הפחות, בדיוק כמו שכתבות בעבר הפעילו דמגוגיה לצד השני של הפחדה שצעקה "סם מסוכן".
לכן לא פלא שתגובת הרשות למלחמה בסמים הפעם צודקת בכעסה. אבל אם הרשות כבר חולקת על הנתונים ועל הטיעונים, רצוי בהזדמנות זו שתציג כאלו משלה. הבעיה היא שאין לרשות נתונים, כי היא לא אוספת אותם והנתונים עליהם היא כן מסתמכת ישנים ולא רלוונטיים. אז אם כבר לאתגר את טענות הרשות, כפי שניסה לעשות התחקיר בפרק הרביעי, רצוי היה לשאול למשל, מדוע חתמה הרשות כבר לפני שנתיים על מזכר הבנות עם המרכז הארופאי לבקרת סמים והתמכרויות, כדי להשתתף ברשת הנתונים הארופאית, אך לא מסוגלת להעמיד מאז נתון סטטיסטי סביר אחד ברמה שהאיחוד דורש ולא מפרסמת דו"ח שנתי כפי שחברות ברשת המידע נדרשות לעשות.
אבל זה כבר מצריך עבודה עיתונאית רצינית. יותר קל לצלם חבר'ה מעשנים ג'ויינטים ולצטט נתונים בלתי בדוקים.
1. זה שמדינת ישראל לא מפיקה סטטיסטיקה ולא עוקבת כראוי אחר הנתונים זו אכן בעיה גדולה. אך הנתון לגבי השימוש בקנאביס בישראל לא מגיע ממנה, אלא מדוח הסמים הבינלאומי 2011 שמדווח על 9%. גם אם זה פחות במעט – זה היינו הך – מאות אלפי ישראלים צורכים את הצמח. חשוב לציין עניין פעוט ששכחת – סקרים הם לא כאלה מדוייקים ושנית, צרכני קנאביס לא תמיד מודים שהם צרכני קנאביס – מתוך בושה, סטיגמה וכיוצ"ב.
2. הטענות כנגד הרסט הן אכן "תאוריות", כמו גם אלו שנגד אנדרו מלון והנרי אנסלינגר. כך גם לגבי האינטרסים של חברות התרופות, הטבק, האלכוהול, הנייר והעץ. אמנם לרקע להוצאת הקנאביס מהחוק ישנן סיבות מגוונות, חלקן פשוט גזעניות גרידא, אבל להתעלם מהאינטרסים הברורים זה פשע. להציג את אותם אינטרסים זו חובה במסגרת דיון זה ולראשונה הם הופיעו בגלוי בפריים טיים. ועל כן זה מבורך (אגב, אם תבודק טוב תראה שיש "תאוריות קונספירציה" שהפכו בהמשך גם לעובדות. כך שלא הוגן לפסול כל תאוריה, רק כי היא תאוריה).
3. אז הוא התבלבל בין וושינגטון הבירה לוושינגטון המדינה. ביג דיל. אגב, גם בבירה אישרו חוק דה-קרימינליזציה חדש בפברואר השנה. אני מניח שהכתב התייחס לעניין זה בנוגע ל-FDA: אכן ה-DEA הוא זה שמחליט, אבל הוא ביקש מה-FDA המלצה בעניין זה: http://canna.bi/1pWYM7z.
4. כן, למעלה מ-20 אלף תיקים נפתחים כנגד צרכני קנאביס. מתי בפעם האחרונה שמעת על מישהו שנתפס ונעצר בגלל אקסטזי?? 80 עד 90 אחוז מהתיקים הם על שימוש בקנאביס ועל כן משתמשים בנתונים אלו. אין מה לעשות, כשהמדינה לא מספקת נתונים ברורים, צריך להפיק אותם עצמאית.
5. כבר היום רשומים פטנטים על קנבינואידים מטעם ממשלת ארה"ב לטיפול בסרטן. ועדיין – כן – זה שלא ניתן להחזיק בעלות כלשהי על הצמח, בעלות רשומה וחוקית, מונע פיתוח של מוצרים מתוצרתו. הדוגמה שנתת – של סטיווקס – היא דווקא טובה – "תרופה" רשומה שמופקת ישירות מקנאביס – אבל עולה 3,000 ש"ח בחודש. מי יקנה את זה אם קנאביס יהיה חוקי???
לגבי הטענה השנייה – נראה שאתה הוא זה שהתבלבל כאן. אתה מדבר על המחקר הזה: http://canna.bi/1wvA5D6 בעוד כתב חדשות 10 מדבר על המחקרים הללו: http://canna.bi/1gpUkdp / http://canna.bi/18sBigE
ולסיכום – יש גבול לכמה עמוק יכולה להיכנס כתבה בנושא כל כך לא מוכר בקרב הציבור הישראלי. חשוב שתזכור שמדובר בקהל צופים שבחלקו הנרחה כלל אינו יודע מה זה קנאביס ועל כן יש להציג דברים פחות מורכבים. לראשונה בישראל הוצג "הצד השני" – ולא זה של הרשויות העיוורות. ועל זה צריך רק לברך!
אהבתיאהבתי
שלום,
קצרה היריעה מלהתייחס לכל הטענות ולרדת לעומק ההסבר לכל דבר גם בבלוג. למצער, יש מגבלה של עייפות הקורא ולא אוכל להלעיט אתכם בכל נתון. אבל הנה כמה הסברים ומענה לביקורת שלך:
1. זה שמדינת ישראל (ואף אחד אחר) לא מפיק נתונים, זו לא בעיה גדולה, זו ה-בעיה בה' הידיעה. זה מה שמוביל למה שאני מתייחס אליו בעיקר בבלוג – הדיון סביב דעות ואידאולוגיות ולא סביב עובדות. כדי להבין מדוע הנתון שציינת הוא כן ממדינת ישראל, צריך להבין את מנגנון הדיווח של האו"ם: הדו"ח מופק לאחר שהמדינות מעבירות נתונים משלהן לגופי האו"ם הרלוונטיים. לכן 9% מתבסס על נתון של סקר ישן מ-2006 אם אני לא טועה וזוכר נכון שכנראה עבר הלאה כנתון קבוע ב-2011. זה מבהיר לך דדווקא כמה זה רלוונטי.
עכשיו לגבי הטענה שלך על נתונים וסקרים, אני מסכים, יש טעויות מדגם, אבל לפני זה יש מתודות מחקריות שצריך לעמוד בהן: מה שהמחקר של מכון לירושלים לשווקים לא עשה למשל ולכן המחקר שלו לטעמי עליו נסמך בין היתר הכתב, נמצא על כרעי תרנגולת וזה ערך הנתונים והמשמעויות הנגזרות מהן. בדיוק אותן סיבות שציינת של בושה ופחד, הן שלא מתאימות לסקר טלפוני שטחי עליו התבסס הדוח שלהם.
לכן אני שוב שואל, מה אומר 9%? התנסות בקנאביס פעם בחיים? שימוש יומי? שבועי? פעם בשנה? לנתונים הללו משקל רב בעיצוב המדיניות בנושא. אם רוצים לנגח את הרשות על שאלת הנתונים, סביב זה צריך להיות המוקד. היינו אמינות הנתונים שלהם, אבל זה גם לא מצדיק הצגת נתונים שטחיים ומאוד לא אמינים מנגד.
2. התאוריה היא קונספירציה. משעשעת, סוחפת, קל לקנות אותה, אבל עדיין קונספירציה. קצרה היריעה מלהכיל וכו', אבל אני אשמח להפנות לכמה מחקרים היסטוריים שיסבירו מדוע היא לא רלוונטית. נאמר רק שבתחילת שנות ה-30 אנסלינג'ר לא התלהב כלל מרעיון המרדף אחר מריחואנה, אלא רצה להתמקד במאבק באופיום, הלחץ מלמטה מהמדינות בדרום ובעיקר מה שציינת, הדמגוגיה החברתית על רקע המשבר הכלכלי נגד קבוצות מיעוט, הן שהניעו אותו לפעול והוא לא ממש הוביל את החקיקה. למעשה ה-FBN (הגוף שקדם קדם לDEA) עמד בפני פירוק ואנסלינגר קפץ בהמשך על המציאה ועל הגל הדמגוגי כדי לשמר את מעמד הסוכנות שלו ולמנוע את פירוקה. יש עוד כמה הסברים, שיום אחד אני מקווה להעלות פה ביתר תמצית.
לגבי הטיעונים בדבר האינטרסים הברורים של חברות וכו'. שוב, זה פולקלור עממי והסברתי מניין הוא נובע, זכותך לקבל או לא. רק אציין שמי שקורא את ההיסטוריה של משטר הפיקוח מגלה שחברות התרופות תמיד עמדו לצד המתנגדים לבקרה. מדוע? כי חברות תרופות לא אוהבות פיקוח ומגבלות, זה מצר את השוק עבורן, הטלת מגבלות מכל סוג נוגד הגיון של שוק כלכלי חופשי.
לכן הבעיה עם הצגת הקונספירציה באופן בו זה נעשה בכתבה, היא בכך שהיא שוב יוצרת דמגוגיה אידאולוגית ומנסה לקבע בקרב הצופה איזו אגדה עממית כעובדה. אני לא רואה בזה עיתונאות מקצועית, סורי.
3. אותו סיפור עם עניין וושינגטון ושאלת הסמכות של ה-FDA, DEA. אלו נקודות שמעידות על הבנה. כתב לא יכול לאמץ כל אמירה ולהציג אותה כעובדה. נכון, יש דה-קרמינליזציה בבירת ארה"ב, אבל דה קרמנליזציה לא מעידה בהכרח על לגליזציה בעתיד. יש כ-20 מדינות כאלו, לא בכולן שוקלים לגליזציה כמו בקולורדו/וושינגטון יש מספיק פוסטים פה שמסבירים מדוע. ארה"ב בהחלט נעשה לכיוון שונה, אבל כמו שאני מסביר בבלוג, לגליזציה היא מילה גדולה ומושג שיש לו הרבה גוונים. לגבי ה-DEA והFDA ההבחנה חשובה, כי בסופו של דבר מי שיקבע את שינוי מעמד הקנאביס בארה"ב הוא המחוקק, גם אם ה-FDA ימליץ, ה-DEA לא ישנה זאת מבלי שהמחוקק האמריקאי לא ישנה את פקודת הסמים בארה"ב. זה מוסבר בלינק לפוסט בבלוג שמופיע בפוסט הנ"ל.
4. אני שוב שואל – על סמך מה אתה קובע ש-20 אלף תיקים נפתחים על קנאביס? מה זה 80-90% אולי זה רק 60?% ? מהיכן הנתונים, איזה מחקר עצמאי נערך בנושא? אשמח להביט בו. הסברתי מדוע אין נתונים בנושא. אנשים נעצרים על גראס, סמים סינטטיים (חגיגת וכו') הרואין, קוקאין ועוד. צייניתי שזו הערכה סבירה להניח שהרוב נעצרים גראס, אבל שוב, זו הערכה אינטואיטיבית ולא מחקר עם נתונים. רצוי היה שהכתב יתייחס לזאת כך. אני בא ממקום שמשתדל לחפש נתונים. מבחינתי הבסיס לכל דיון הוא נתונים אמינים מוסכמים.
5. לא מעט תרופות עולות יותר מ-3000 ש"ח, לכן יש את מה שנקרא "סל תרופות ממשלתי" שמסבסד אותן. אני בעד (מאוד בעד) הרחבת הקנאביס הרפואי בארץ ויש פוסט קודם שאפילו מעביר ביקורת מדוע אני חושב שהממשלה מאחזת את עיני הציבור בנושא. אבל שוב, הנקודה שהעלתי היא ביחס לטענה הקודמת על האינטרסים של חברות התרופות. לא שאלת הפטנט עומדת בבסיס האיסור, או חוסר הרצון, אלא שאלת החוקיות. חברות מסחריות לא יערכו ניסוי בחומר שמוגדר בחוק כאסור לניסוי מסחרי. דווקא פה יש את ההתקדמות הגדולה ביותר מבחינת המחוקק האמריקאי ובתקווה שלאחר בחירות לקונגרס ב-2014 נראה שינוי דווקא כאן, עם שחרור האיסור הפדרלי על ניסויים. אז אני מניח שחברות יתחילו להכנס לתחום המחקר הרפואי בצמח ונראה יותר תוצאות בעתיד הרחוק.
אגב בעניין זה: בקולורדו ובוושינגטון, בין המתנגדים החריפים ללגליזציה היו בעלי תעשיית הקנאביס הרפואי, יודע מדוע? כי לגליזציה משמעה היה פגיעה בשוק שלהם. זה אם כבר לדבר על אינטרסים.
לגבי הטענה השנייה, שוב, ראה בלינקים עצמם שאתה מביא, מדוע המחקרים עצמם מציינים שהממצאים בעייתיים, כמו למשל העדר קבוצת ביקורת, או פסילת גורמים תורמים אחרים.
לסיכום:
אני מכיר את אתר "קנאביס" ואת החדשות שהוא מביא, שהן ברובן עדכון על ידיעות מהעולם מאתרים שונים. בלי ציניות כל הכבוד על האתר. אבל לטעמי אתר חדשות צריך להתייחס בביקורתיות לידיעות שמוצאים ולקחת בחשבון שהן לא תמיד אמינות לגמרי ואולי מגמתיות. רצוי לציין שרבות מהידיעות שמופיעות באתר, מגיעות לא מאתרי חדשות מקצועיים, אלא מאתרים של קבוצות אקטיביזם פרו-לגליזציה בארה"ב כמו DPA או NORMAL. זה בסדר ולגיטימי לשאוב משם מידע ונתונים, אבל ראוי גם להודות שחלק מהנתונים שם מוטים לטובת עמדה מסויימת (שאני לא חושב שהאתר "קנאביס" מסתיר מקוראיו) ולכן הסתמכות עליהם מציגה צד אחד.
וכאן הפער ביני ובין העמדה שהצגת. המטרה של "עשבים שוטים" היא שונה. כפי שציינתי בדף אודות הבלוג, אני לא מצודד בעמדה כזו או אחרת, אלא רוצה לייצר דיון עובדתי אמין ככל שניתן, או להצביע על העדרם של נתונים. סוג של דיון שחסר מאוד בארץ לטעמי בנושא.
על כן ההיתלות של סדרת הכתבות באופן מאוד בולט, על נתונים לא אמינים ועל טענות אידאולוגית, הפעם לצד הלגליזציה, היא בעיני עיתונאות לא רצינית, בדיוק באותה מידה שהייתי מנגח (וניגחתי) אם הכתבה הייתה מציגה נתונים לא אמינים וישנים, או פופוליזם לצד השני של המתנגדים ללגליזציה/אי-הפללה/שרואים בקנאביס זרע השטן.
לכן זה לא עניין של עומק הכתבה, אלא של דיוק ואמינות. פה הכתב ומערכת חדשות 10 לטעמי חטאו לאמת המקצועית בשם הרצון לפופוליזם ורייטינג.
נ.ב
אני מודע לכך שהרשות למלחמה בסמים ואלכוהול, מפנה באתר שלה אל הפוסט הנ"ל כביקורת על הסדרה. לכן אם רוצים לבקר את המבקרים של הכתבה: היינו את הרשות, רצוי לבקש ממנה תגובה לסיומת של הפוסט, שם טמונה עיקר הבעייתיות בטענות הצד שלהם. תתכבד הרשות ותציג נתונים מלאים, עדכניים, שקופים ןעליהם יתנהל הדיון. או לכל הפחות תסביר מדוע איננה עומדת במחויבויותיה הבין לאומיות להסכם שחתמה.
אהבתיאהבתי